
הרב איתמר לוי – רב קהילת האר"י קרית שמונה
בס"ד ח' סיון תשע"ו
בירור מהות התורה
הפרשה מתארת כיצד נקבע חג פסח שני לדורות. התורה אומרת שישנם אנשים שהיו טמאי מת שלא יכלו לעשות את הפסח הראשון, והם ניגשו אל משה וביקשו לעשות פסח שני. משה לא יודע תשובה ואומר: "עמדו ואשמעה מה יצוה ה' לכם?!'. כמובן ה' נותן אישור וכך נקבע חג לדורות. לא יאומן, יש כאן חג חדש שבא ביוזמת האדם, והוא חג מדאורייתא. החג נקבע לחודש אחרי חג הפסח, י"ד באייר ונקרא 'פסח שני'.
איתערותא דלתתא
חודש אייר הוא החודש של הגאולה שבא על ידי איתערותא דלתתא (=התעוררות האדם מלמטה). אייר ראשי תיבות: א'ני י'הו-ה ר'ופאך. החודש הזה צריך רפואה. ממה? מחודש ניסן, שם הכל נעשה על ידי איתערותא דלעילא (=מעשה ה' ללא התערבות האדם) – זה כפוי עלינו, ויש חסרון בזה, שהרי אין שותפות האדם. לכן ההלכה של פסח שני לא יכלה להנתן מלכתחילה מהקב"ה או אפילו ממשה, אלא על ידי האומה. את הרעיון הנפלא והעמוק הזה שמעתי מפי הרב אורי שרקי שליט"א.
רשימת הדברים שמשה לא ידע
למעשה יש רשימת דברים שמשה רבנו לא ידע ונקבץ את כולם כאן בפניכם ואח"כ נראה שיש מכנה משותף ביניהם: הראשון כפי שראינו בפרשתנו – פסח שני. בנות צלופחד – שמבקשות נחלה למרות שהם בנות, ובנות לא יורשות. המקושש עצים ביום שבת – משה רבנו לא ידע מה יעשה בו, עד שהקב"ה אמר לסוקלו. פנחס – משה רבנו לא ידע איך להגיב לזמרי, ופנחס ידע. עיבור החודש – משה רבנו לא ידע איך צריכה להראות הלבנה כדי להכריז על עיבור החודש. מחצית השקל – משה רבנו לא ידע איך צריך להראות מחצית השקל. המנורה – משה התקשה בעשייתה. ארונו של יוסף – משה לא ידע איפה הוא. המקלל – משה לא ידע מה עושים איתו. בני יוסף – התלוננו על בנות צלופחד שאם הם התחתנו עם שבטים אחרים, יגרע מנחלתם, ואז ציוה שהן יתחתנו עם בנות דודיהן. בני גד וראובן – שביקשו לשבת בעבר הירדן המזרחי.
קשור ליוסף הצדיק
המשותף לכולם הוא, הקשר ליוסף. בפרשתנו, הטמאים שביקשו לקבוע פסח שני, היו טמאים כיוון שנשאו את ארונו של יוסף. וכן בנות צלופחד – באו משבט מנשה. וכן המקושש עצים – חז"ל אומרים שזה היה צלופחד ממנשה. וכן פנחס – היה נכדו של אהרון ויוסף. המקלל – אביו מצרי ואימו משבט דן, ודן הוא השורש של יוסף כידוע, שהרי דן נולד מבלהה שפחת רחל, ורחל נתנה את בלהה ליעקב כדי שעל ידה יפתח ה' את רחמה, וכפי שאכן קרה, שילדה את יוסף.
יוסף ההתעוררות הטבעית
ננסה להסביר מה הקשר ליוסף? משה רבנו כשמו כן הוא, הוא 'רבנו' – מביא תורה לעם ישראל. ויוסף הוא ההתעוררות הטבעית של האומה. בעצם, משה מביא תורה מלמעלה למטה, ויוסף מלמטה למעלה – התעוררות עצמית. לכן משה לוקח את עצמות יוסף עימו, וזו הסיבה שיהושע – שבא מיוסף (שבט אפרים) – שיש לו גם כוח לאומי ולא רק כוח דתי, הוא זה שמכניס את עם ישראל לארץ.
משה גדל בחוץ
נסביר עוד. משה, מצד מסויים, גדל מחוץ לאומה: שהרי גדל בבית פרעה ואח"כ במדיין ואח"כ מלך בכוש, ורק בגיל שמונים בא לגאול את האומה. אפשר לומר שמשה במידה מסויימת מנותק מהאומה. ולכן אם נשים לב בסוף ימיו, בפרשת ואתחנן משה אומר לעם ישראל: "שמע ישראל" – הוציא עצמו מהם (שהיה צריך לומר "נשמע", 'שמע' משמע שהוא בחוץ). "ה' אלוקינו" – זאת אומרת ה' שלכם ושלי, "ה' אחד" – הוא אותו אחד. בעצם יש כאן איחוד בין הדת ללאום. הפסוק "שמע ישראל" מובא תמיד בתורה כשיש חשש שמישהו בחוץ, כמו שראינו עם בני יעקב שבאים ליעקב אביהם לפני מותו, והוא רוצה לגלות להם סודות, ונסתלקה ממנו שכינה. יעקב חשש אולי אחד מבניו בחוץ, עובד ע"ז. לכן הבנים אומרים: "שמע ישראל" – וכוונתם לאביהם שקוראים לו 'ישראל' – "ה' אלוקינו ה' אחד".
לא האמינו במשה
גם בפרשת יתרו שקראנו בחג שבועות, מי שדקדק ברש"י ובפסוקים ראה, שעם ישראל לא רצה לקבל תורה ממשה. שהרי אמרו לו: "כל אשר דיבר ה' נעשה" ורש"י אומר 'רצוננו לראות את מלכנו' ולא מה שאתה אומר. ר' יהודה הלוי מסביר (בכוזרי מאמר ראשון פיסקה פז, והרמב"ם ביסודי התורה פרק ח, הלכה א') שעם ישראל חשש, אולי משה רבנו מוסיף דברים על הציווי האלוקי. המקום לחששות הנ"ל שהרי על יציאת מצרים לכיוון ארץ ישראל – שזה עניין לאומי – דיברו איתם האבות הקדושים, ויש לעם ישראל מסורת בדבר. אבל על נתינת התורה, האבות לא דיברו איתם קודם, ואולי משה ממציא זאת. רק אחרי מעמד הר סיני, האמינו במשה וכפי שמדייק הרמב"ם על הפסוק: "הנה אנוכי בא אליך בעב הענן בעבור ישמע העם בדברי עמך וגם בך יאמינו לעולם" משמע שעד עכשיו לא האמינו במשה אמונה גמורה.
ייחוד בין דת ללאום
בעצם היה צריך מעמד הר סיני כדי לעשות ייחוד בין הדת ללאום. זהו הסיפור של פסח שני: האם אנחנו יוצאים ממצרים כתנאי לקבלת התורה או לא? התשובה שכן. כל הכוח של הקדושה שבאה מכוח האומה, זה אותו חלק שנעלם ממשה ולכן זה צריך לבוא מכוח האומה. זה מסביר מה זה עושה בפרשת בהעלותך. פרשה זו מבררת מהות התורה, ולכן צריך לברר את חלק התורה שבא מכוח האומה. שבת שלום ומבורך.