
הרב איתמר לוי – רב קהילת האר"י קרית שמונה
בס"ד
הסבר התנהגותו של יצחק
ישנה טענה הנשמעת גם היום: שיש שינוי לטובה בהתנהגותו של עשיו, אבל לצערנו, אין הדבר כן וכפי שראינו בשואה הארורה. המאבק על הבכורה ממשיך. צריך לזכור שהתורה היא נצחית וכפי שאומר הנביא מלאכי, בהפטרה שנקרא השבת: "ואת עשיו שנאתי" – הקב"ה מודיע שאת עשיו הוא שונא. שנאה זו המשיכה במשך כל ההסטוריה וכפי שרואים בהמשך (וישלח) שעשיו בא עם 400 איש עימו על מנת להרוג את יעקב, והמשיכה – אלפיים שנה אחרי המכירה! – בימי הגמרא: ברומא, אחת לשבעים שנה, היו מרכיבים אדם שלם על אדם חיגר ומלבישים את האדם העליון בבגדיו של אדם הראשון. ובמסכת ע"ז (יא) מאריכים בתיאור הפרטים שעשו שם. במעשה זה רמזו שיעקב (החיגר) נושא על גביו את עשיו, כביכול הם אלו שרוכבים על עם ישראל, וממילא לא עזר כלום ליעקב ברמאותו שאמר "אנוכי עשיו בכורך", כי אנחנו מלכי האומות. וכן היום ארה"ב תמיד דואגים לתת לנו פקודות להראות שהם בעלי הבית עלינו. זהו מאבק שממשיך מאז ועד עתה, הם לא מסוגלים להבין את הרמת הראש שלנו היום.
אהבת יצחק לעשיו?
המפליא בכל סיפור יעקב ועשיו זו התנהגותו של יצחק. ובמיוחד אחרי דברי המדרש (מביאו רש"י) 'כיוון שגדלו עשיו ויצחק ונעשו בני שלוש עשרה זה פירש לבתי מדרשות וזה פירש לעבודה זרה'. מדוע אם כן יצחק אוהב את עשיו? ומדוע הוא רוצה לברכו, הרי כתוב "משנאיך ה' אשנא"? תשובת המדרש, שהיה אוהבו בפניו בלבד בכדי לקרבו. ומבחינה חינוכית כך צריך לנהוג בילדינו אנו שאינם הולכים בדרך, יש לקרבם בעבותות האהבה.
תירוץ דחוק
בגלל שעדיין קשים הדברים, ישנם הטוענים בטפשותם (וכך מנסים להסביר את התנהגותו של יצחק) שעשיו לא היה כזה רשע, שהרי בפשטי המקראות זה לא כתוב. אבל אין הדבר כן, קודם כל בגלל המדרשים שמציגים את עשיו כרשע גמור, דבר נוסף גם בפשטי המקראות עשיו אומר: "יקרבו ימי אבל אבי ואהרגה את יעקב אחי" – וכמובן שאלו לא מחשבות של אדם צדיק.
מכירה אמיתית
האמת היא שהתירוץ קשור במכירת הבכורה, ונקדים לומר שהמכירה היא קניין אמיתי לכל דבר ועניין. הקב"ה חתם על זה בזמן שנשלח משה לפרעה ואומר לו: "בני בכורי ישראל" וכפי שמסביר רש"י, שכאן חתם הקב"ה על מכירת הבכורה של עשיו ליעקב, אין כאן רמאות והכל שריר בריר וקיים. זו הסיבה שיצחק רצה לברך את עשיו: בתנחומא מובא שיצחק חשש 'שמא עוון יש בי שברכתי את הקטן לפני הגדול ושניתי סדר היחס, התחיל עשיו מצעק ויעקבני זה פעמיים. אמר לו אביו 'מה עשה לך?' אמר: 'את בכורתי לקח'. כששמע זאת יצחק, אמר: 'על כך הצטערתי שמא עברתי על הדין שצריך להקדים הבכור לברכה, עכשיו כשנודע לי שהוא הבכור גם ברוך יהיה'. נעמיק בדברים:
פרי וקליפה
הרב קוק זצ"ל בספרו מדבר שור (דרשה 29 ובספרו של הרב טאו לאמונת עתנו ג' מסביר הדברים בצורה מאוד מיוחדת) מסביר שהקב"ה ברא את אדם הראשון בשלימות וממנו צריך להוציא עם כזה. וכל העשרה דורות מאדם עד נוח היו אנשים יחידים שהם היו העיקר שנושאים בקרבם את העניין האלוקי וכל שאר הסובבים להם היו כקליפות ביחס לפרי. כך עד נח. וכן מנח עד אברהם, עשרה דורות. וכך היה אצל אברהם יצחק ויעקב, ללא כל שינוי. אצל יעקב זה משתנה וההופעה האלוקית חדלה מלהופיע על אדם אחד, אלא בציבור. את זה יצחק לא ידע. אם הוא היה יודע שזה מה שאמור לקרות אצל יעקב ובניו, ברור שהיה מוסר לו את הברכות.
שני דרכים
יצחק כן ידע שמאחד מבניו צריכה לצאת אומה, שתפקידה יהיה לקרוא בשם ה' ולהשפיע על כל העמים לכך. לכן חשב שמהלך זה יתממש באחד משני דרכים: או על ידי שהעמים יראו את הצדקות שלנו ועל ידי זה יתקרבו – ולתפקיד כזה מתאים בנו יעקב. אבל ישנה דרך אחרת – והיא היותר שייכת במציאות – שבעולם הזה ישנם רשעים שצריך להלחם בהם ולהשמידם מן העולם, וממילא לקרב את הטוב – ולזה מתאים עשיו שיודע להלחם בחיות ובבני אדם הדומים להם. יצחק לא חשב שעשיו צדיק, אבל חשב שמזרעו של עשיו יצא מישהו צדיק ועם התכונות של עשיו יוכל להשלים את היעד המצופה מאיתנו.
יעקב לומד תכונות
לכאורה זו מחשבה נכונה, שהרי יעקב לא יכול להלחם, אז מה עושים? התשובה, הקב"ה מסדר שיעקב יהיה בבטן יחד עם עשיו כדי שילמד קצת תכונות רעות, תכונות שלא יהפכו להיות קניין נפשי אלא משהו חיצוני. ובנוסף, הקב"ה גורם ליעקב שיקבל תכונות של עשיו, על ידי הברכות של יצחק, שכל תוכן הברכות הם בענייני המלכות והשלטון השייך לעשיו בעולם הזה, ואת הברכות האלו מקבל יעקב.
"עשיתי כאשר דברת"
כך נבין את דברי יעקב שאומר: "אנוכי עשיו בכורך עשיתי כאשר דברת", שלכאורה יש כאן שקר?! אבל אין הדבר כן. במילים אלו יעקב עונה לחששו של אביו. יצחק חשב שעם התמימות של יעקב לא נוכל להביא את המשיח, שהרי זהו עולם של מלחמות ואיך ננצח, הרי עוד לא הגענו לעתיד לבוא ויש משימות בדרך. לכך אומר לו: "עשיתי כאשר דיברת" – שאני אהיה עם תכונות של עשיו כדי לרכוש את המידות הללו. יצחק מבין שיעקב קיבל את התוקף של עשיו, שהוא יודע לעשות 'טריקים' וגם קיבל את הבכורה, ולכן חותם בברכת 'גם ברוך יהיה', שבת שלום ומבורך.