
הרב איתמר לוי – רב קהילת האר"י קרית שמונה
בס"ד יט מנחם אב תשע"ה
מצוות התלויות בארץ
בפרשתנו נקרא את הפסוקים המיוחדים והמוכרים: "והיה אם שמוע תשמעו". זו הפרשה שאנו קוראים לפחות שלוש פעמים ביום – בבוקר בערב ועל המיטה – ועניינה להגיד מהי תכלית האדם, קבלת עול מצוות. זו הסיבה שאנו אומרים פרשה זו מיד לאחר פרשת "שמע ישראל" – שקראנו בשבוע שעבר – לפי שצריך האדם בתחילה לקבל מלכותו יתברך ("שמע") ואח"כ יקבל עליו לעשות מצוותיו ("והיה"). בפרשה גם מוזכר העונש למי שלא הולך בדרך התורה והמצוות, יש עליו חרון אף ובסופו – הדבר הנורא מכל – ירידה לגלות: "ואבדתם מהרה מעל הארץ הטובה אשר ה' נותן לכם". מה עושים בגלות? ממשיכה התורה פסוק הבא: "ושמתם את דברי אלה על לבבכם ועל נפשכם וקשרתם אותם לאות על ידכם והיו לטוטפות בין עיניכם". במילים אחרות, אתם תמשיכו לקיים מצוות בגלות. רש"י כאן מביא את דברי הספרי (מדרש תנאים על פסוקי ספר במדבר ודברים) ויוצא לנו מדבריו חידוש גדול בקיום המצוות בחו"ל ובארץ כפי שנבאר.
"הציבי לך ציונים"
לשון הספרי: 'אף לאחר שתגלו היו מצוינים במצוות, הניחו תפילין, עשו מזוזה כדי שלא יהיו לכם חדשים כשתחזרו. וכן הוא אומר (ירמיהו לא): "הציבי לך ציונים" '. כדי להבין את דברי המדרש הנ"ל, ישנו משל נפלא המובא בספר הכתב והקבלה. משל למלך שכעס על אשתו וגירשה לבית אביה. בזמן שהייתה אצל אביה, אמר לה אביה: 'הוי מקושטת בתכשיטייך, כשתחזרי לא יהיו עלייך כחדשים'. כך אמר להם הקב"ה לישראל: 'בני היו מצוינים במצוות שכשאתם חוזרים לא יהיו עליכם כחדשים'.
כל המצוות תלויות בארץ
במדרש הקטן והנפלא הזה ישנו חידוש עצום (ורש"י מבין שזה פשט הפסוקים בפרשתנו). עד עכשיו ההבנה הייתה שיש מצוות התלויות בארץ (כגון תרומות ומעשרות ועוד), וישנן מצוות שאינן תלויות בארץ אלא בגוף (כגון תפילין ומזוזה ועוד), ואת המצוות שתלויות בארץ צריך לקיים דווקא בארץ, ואת המצוות התלויות בגוף אפשר לקיים בארץ ובחו"ל – שהרי אינן תלויות דווקא בארץ. והנה התורה מחדשת באמירה ברורה שאינה משתמעת לשתי פנים: כל המצוות תלויות בארץ. לפי זה אינו דומה המניח תפילין בארץ לבין המניח תפילין בחו"ל, וכן בכל המצוות.
קיום המצוות בחו"ל
הסכנה שהאדם עלול לחשוב שאין טעם לקיים מצוות בחו"ל, שהרי כל המצוות תלויות בארץ ולשם מה צריך להתאמץ לקיימן בחו"ל? חשיבה זו בטעות יסודה, שהרי מהמשל שהבאנו קודם נלמד גודל קיום המצוות גם בחו"ל. אישה זו שהמלך ריחקהּ מביתו, המשיכה ללבוש תכשיטים, שהרי כל זמן שהיא ממשיכה לשים את התכשיטים עליה, היא מראה גודל דבקות אהבתה אל בעלה, ועדיין רוצה למצוא חן בעיניו שיחזירה לביתה כקדם. כן הדבר בהמשך קיומנו המצוות בחו"ל, דבר זה מראה שאין כאן ייאוש שלנו מן הגאולה, ויש תקווה ותפילה גדולה לחזור למצב בו השכינה הייתה בארץ ובית המקדש עמד על מכונו. אם נעשה כן, נזכה לראות בקיום הפסוק, החותם את הפרשה: "למען ירבו ימיכם וימי בניכם על האדמה אשר נשבע ה' לאבותיכם לתת להם כימי השמים על הארץ".
יראה ואהבה
אם כן למדנו שבכדי לרשת את הארץ ולהתקיים בה לאורך ימים ושנים, על עם ישראל לשמור התורה והמצוות כידוע, וכל זה למדנו מפרשת "והיה" המפורסמת. אמנם התורה ממשיכה מיד אח"כ ללמד אותנו עקרון נוסף, שהוא החידוש הגדול: כשם שיש שני דרכים בקיום המצוות – יראה ואהבה – ואינו דומה עובד ה' מיראה לעובדו מאהבה, שבודאי העובד מאהבה גדול יותר. כך בירושת הארץ המובטחת, אינו דומה חבל הארץ שנקבל אם נקיים המצוות מיראה לבין החבל שנקבל אם נקיימן מאהבה.
גבולות הארץ לפי עבודתנו
התורה מגלה מהם גבולות הארץ המובטחת בכמה מקומות, ובכל מקום היא מחסרת משהו ומוסיפה משהו שהיה חסר במקום אחר. כדי לראות את התמונה השלימה, צריך לחבר את כל המקומות יחד. בפרשת מסעי (במדבר לד) ובכיבושי יהושע ישנם גבולות, אבל הם גבולות מצומצמים יותר מאלה שהתורה מתארת בברית עם אברהם (בראשית טו), ובפרשת משפטים (שמות כג, לא): "ושתי את גבולך מים סוף (בדרום) ועד ים פלשתים (ים תיכון) וממדבר (המדבר הסורי מזרחית צפונית לארץ, או מדבר סיני) ועד הנהר (הפרת)". כשעם ישראל עובדים מאהבה, יקבלו את הגבול המורחב, זה שמתואר אצל אברהם אבינו וביחזקאל לעתיד לבוא.
הסבר הפסוקים בפרשה
לפי זה כך נסביר את הפסוקים שמיד אחרי פרשת "והיה": "כי אם שמור תשמרון את כל המצוה הזאת, לאהבה את ה' אלקיכם" – אם תעשו את כל המצוות האלה מאהבה – אז: "וירשתם גויים גדולים ועצומים מכם". נקבל שטח יותר ממה שכבש יהושע בכיבושי הארץ. יהושע כבש שבעה עמים, אבל אנחנו נירש: "גוים גדולים ועצומים מכם" הכוונה שנקבל גם את עבר הירדן המזרחי: את אדום, מואב ועמון. שהם בעצם האומות שהבטיח הקב"ה לאברהם: הקיני, הקניזי והקדמוני. כאשר הכוונה לעבר הירדן המזרחי כנ"ל.
הגולן כתחילת הייעוד
אפשר לסכם כך, יהושע כובש את עבר הירדן המערבי בלבד, אמנם לאברהם אבינו מובטח שטח גדול יותר, את שתי גדות הירדן – המערבי והמזרחי – שם יושבים עוד שלושה עמים נוספים על שבעת העמים שכבש יהושע, ואותם אנחנו נקבל אם נקיים המצוות מאהבה. מעניין לראות שכיום ייעוד זה מתחיל להתקיים, שהרי יש בידינו חלק קטן מעבר הירדן המזרחי והוא הגולן, ואנו מחכים ליום שנקבל את כל עבר הירדן המזרחי במהרה בימינו אמן.